Svenska delikatesser

Havtorns produkter- smakrik och Vitaminerik-Sea Buckthorn

Havtorn är en riktig vitaminbomb 

Bären är sprängfulla av nyttigheter. Havtornsbär innehåller sex gånger så mycket C-vitamin som en apelsin och är i samma klass som vinbär. Som om inte det vore nog så innehåller de även vitamin A, E, K, B samt B12 och folsyra. Men det som gör bäret unikt är att det även innehåller höga halter av omega 7 som är bra för slemhinnorna. Havtornsbär är med andra ord otroligt nyttiga.

Havtorn är en doldis bland våra svenska bär. Kanske har du varken hört talas om dem eller sett dem. Det är synd, för de är riktiga kraftbär. Havtornsbär är små och orangefärgade och växer på buskar. De är väldigt sura i smaken men supernyttiga. Här listar vi 8 saker du inte visste om de gyllene bären!

En naturligt läkemedel

Det har länge varit känt att havtorn är ett riktigt hälsobär. Under tusentals år har växten använts i medicinskt syfte för att lindra olika åkommor. I Kina används bäret än i dag bland annat mot infektioner, problem med matsmältningen och mot hosta. Men de finns också de som menar att havtorn är bra mot torra ögon och torr mun.

Havtornsbär

Havtorns Te som motverkar ångest

Även bladen är nyttiga. De torkas och används till te. Bladen innehåller antioxidanter, främst flavonoider som är bra för kroppen och kan hjälpa motverka ångest. Genom att blanda i lite torkade havtornsskal får brygden mer smak och en vacker orange färg. Se Havtornpulver

 

Havtornsbär

Havtorn är gott att äta

Okej, kanske inte direkt från busken, då smakar de surt så att det knäpper i kinderna. Men havtorn passar perfekt som ingrediens. Du kan exempelvis göra saft, sylt, gelé, Te eller marmelad på bären. Efter att bären pressats på saft blir skal och frön kvar. De kan torkas och malas till pulver som du kan strö över frukostfilen, på gröt eller ha i smoothies. Smaken passar bra till vilt och kyckling. Havtorn går också utmärkt att matcha med morot, apelsin och ingefära.

 

Bären återfuktar huden

Havtorn är också bra för utsidan av kroppen. Från bärens frön går det också att utvinna olja som används i flera hudvårdsprodukter. Oljan anses vara bra mot torr och flagig hud och mot solsveda.

Havtorn ansiktsolja har de tre högkvalitativa oljorna från havtorn, argan och avokado som alla tillför rikligt med näring till huden. Havtornsolja ger din hud en kraftfull vitaminboost and stimulerar din huds återbildningsförmåga. Vår ansiktsolja penetrerar din hud på djupet, återfuktar och mjukgör. 


Användning
Applicera ett par droppar på dina fingertoppar och massera in på lätt fuktig hud. Kan användas morgon och kväll, självständigt eller under vår ansiktscreme. Passar normal till känslig hud. 

Egenskaper
En ljuvligt närande olja som ger din hud härlig lyster.
Rik på superoljan från havtorn.
Absorberas lätt av huden och verkar på djupet.

Havtorn är mytomspunnet

Havtornsbären ansågs tidigt ha närmast magiska egenskaper. Därför är det föga förvånande att det finns många berättelser om havtorn i historien. Bland annat ska Djingis Khan och hans armé ätit bären, något som han menade hjälpte dem under deras framfart i östra Asien. Om det stämmer eller inte låter vi vara osagt.

 

De finns att plocka i naturen

Bäst av allt är att bären finn ute i naturen och växer fritt. Det är bara att ge dig ut och leta efter de gyllene bären. Störst chans att hitta dem är längs östkusten mellan Uppland och Gästrikland. Buskarna är taggiga och bären kan vara lite svårplockade då de sitter tätt ihop. Bären mognar mellan juli och oktober beroende på var i landet du befinner dig.

 

Men de går också att odla 

Skulle det vara så att du inte hittar några buskar kan du testa att odla havtorn på egen hand. Men se då till att du har både en hon- och hanplanta, annars blir det inga bär. Tänk på att de blir stora och därmed vill ha mycket plats. Vill du fuska kan du köpa frysta bär i välsorterade matbutiker och havtorsskal, te och pulver i hälsokostbutiker.

 

Back to list

Leave a Reply