Svenska delikatesser

Raw Choklad den mest näringsrika som finns och alla näringsämnen är bevarade i råvaran

Ekologisk raw choklad, eller rå choklad, är den mest näringsrika choklad som finns och alla näringsämnen är bevarade i råvaran. När man läser studier om de näringsmässiga fördelar som finns i choklad så är det just raw choklad som de utgår från och hänvisar till. Det är alltså stor skillnad på raw choklad och den choklad som vanligen ligger i butikens hylla. En stor skillnad på alla sätt och något som kan vara värt att tänka på. Choklad som choklad kan man tycka, men skillnaden är helt avgörande om man ser till näringsämnen och smak.

Varför är det så stor skillnad på olika typer av choklad? Det ska vi reda ut i denna post, här ger vi dig information och underlag för att du ska kunna göra bästa valen av raw choklad.

Först information om Chokladträdet

Trädet kommer ursprungligen från Mexiko och Central- och Sydamerika, men odlas nu även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen.

 

Chokladträd heter Theobroma cacao, det döptes av Carl von Linné och namn betyder “gudarnas föda”. Vackert och fullt förståeligt när man smakat på choklad, det är verkligen gudagott!

 

I skuggiga områden tillsammans med andra tropiska träd trivs chokladträdet som bäst. På stammen och på större grenar sitter blommor som sedan bildar chokladfrukter. Frukternas kärnor är detsamma som chokladbönor. 

Vad innebär Raw choklad?

För att något ska få kallas raw (rå) så får råvaran, eller produkten, inte ha upphettats till över 42 grader (Celsius).

Raw food, råkost, levande föda är begrepp som brukar användas för att beskriva mat som inte värmts upp till mer än högst 42 grader (Celsius).

 

Bevara näringsämnen

Tanken med raw food är att vitaminer, antioxidanter och liknande kan vid högre temperaturer påverkas. Råvaran som värms över en temperatur av 42 grader riskerar därmed att inte bli lika näringsrik.

När det gäller just raw choklad så är processen mild och näringsbevarande.

Raw eller raffinerad

Om det inte framgår av förpackningen att det är just raw choklad så är det med största sannolikhet en raffinerad variant.

Så var noga med att läsa på förpackningen om du önskar köpa raw choklad. Raffinerad choklad innehåller alltså inte samma mängd näringsämnen och det är inte heller ovanligt att de innehåller tillsatser. Som med allt man önskar köpa egentligen, läsa alltid på förpackningen och innehållsförteckningen – försäkra dig om att det är just denna råvara du önskar.

Ekologisk och/eller krav

En ekologisk och/eller kravmärkt råvara är att föredra. Något som odlats utan kemiska bekämpningsmedel kommer alltid vara bättre för kroppen.

Det finns inget naturlig eller hälsofrämjande med att odla med kemikalier. För kroppen är det naturliga att föredra och det den i längden kommer att må bäst av.

 

Raw choklad är väldigt näringsrikt och ska tydligen vara det livsmedel som innehåller mest antioxidanter av alla! Bara det är ju en åtråvärd trofé för ett livsmedel. Men chokladbönan ska innehålla över 300 olika näringsämnen vilket gör den unik.

Några av alla dessa näringsämnen och goda innehåll är:

Flavanoler är en typ av antioxidanter som finns i t.ex. choklad, men den är värmekänslig och förstörs sannolikt vid hög värme så som pastörisering.

Flavanoler är kända för att bland annat öka blodtillförseln till den del av hjärnan där minnesfunktionen sitter. Antioxidanten kopplas även till bra matsmältning, förbättrat immunförsvar, reglering av högt blodtryck och mycket mer.

Choklad innehåller aminosyran tryptofan som ökar hjärnans produktion av serotonin och dopamin vilka är stämningshöjande och påverkar vårt humör positivt.

Den innehåller även aminosyran fenylalanin som kan ombildas till det så kallade kärlekshormonet vilket stimulerar nervsystemet och utlöser endorfiner. Av detta får vi en känsla av lycka och välbefinnande och det är nog något som många känner igen sig i efter att ha smakat på riktigt fin choklad.

Serotonin reglerar också människans sexlust och har genom historien använts som ett afrodisiakum.

Alkaloiden teobromin som finns i choklad är besläktat med koffein och har liknande effekt, det är uppiggande. Men det påverkar inte det centrala nervsystemet som koffein gör, teobromin stimulerar istället hjärtats funktion och blodflöde.

Vegansk Choklad- 75% Kakaohalt 90g

95,00kr
Kakaon hämtas från hållbara kooperativ i Ecuador. Odlarna får rättvist betalt utan mellanhänder. Vi skalar, rostar och stenmaler bönorna på

Vegansk Choklad- 65% med Kvanne 90g

95,00kr
Ingredienser: Stenmalda kakaobönor, rörsocker, kakaosmör, Fjällkvanne från Norrland. Vikt: 90 gram Allergiinformation: Mjölkfri, Glutenfri, Nötfri och Sojafri. Näringsinnehåll per 100g: Energi 586 kcal/100g Energi 2454 kJ/100g Fetthalt 39,5 g/100g – varav mättat fett 23,1 g/100g Kolhydrater 47,7 g/100g – varav sockerarter 19,4 g/100g Protein 7,0 g/100g Askhalt 1,5 g/100g Vattenhalt < 1,0 g/100g

Vegansk Choklad- 65% med Svarta vinbär 90g

95,00kr
Ingredienser: Stenmalda kakaobönor, råsocker, kakaosmör, Svarta vinbär från Västerbotten. Vikt: 90 gram Allergiinformation: Mjölkfri, Glutenfri, Nötfri och Sojafri. Näringsinnehåll per 100g: Energi 582 kcal/100g Energi 2415 kJ/100g Fetthalt 39,6 g/100g – varav mättat fett 23,1 g/100g Kolhydrater 48,1 g/100g – varav sockerarter 19,8 g/100g Protein 7,1 g/100g Askhalt 1,4 g/100g Vattenhalt > 1,0 g/100g

Vegansk Choklad- 65% med Tranbär 90g

95,00kr
Ingredienser: Stenmalda kakaobönor, råsocker, kakaosmör, tranbär från Norrland. Vikt: 90 gram Allergiinformation: Mjölkfri, Glutenfri, Nötfri och Sojafri. Näringsinnehåll per 100g: Energi 589 kcal/100g Energi 2455 kJ/100g Fetthalt 39,6 g/100g – varav mättat fett 23,1 g/100g Kolhydrater 49,8 g/100g – varav sockerarter 19,8 g/100g Protein 7.0 g/100g Askhalt 1.4 g/100g Vattenhalt < 1,0 g/100g

Choklad kan vara bra för hälsan har varit känt sedan länge. Och nu adderas listan med ännu fler positiva skäl. Enligt en tolvårig studie kan det vara bra att äta choklad varje dag. Hela 21 000 personers vanor kartlades och då visade det sig bland annat att risken för hjärtinfarkt och stroke minskade hos chokladätarna, skriver Daily Mail. Så njut! Här är vår guide med alla hälsofördelar.

 

1. Ger ett friskare hjärta

Människor som äter upp till 100 gram choklad per dag har 11 procents mindre risk att få en hjärtinfarkt eller en stroke jämfört med personer som inte äter någon choklad alls. Det visar en studie från universiteten i Aberdeen, Manchester, Cambridge och East Anglia. Anledningen heter flavonoider, en antioxidant som suger upp skadliga ämnen som kan orsaka sjukdomar.

2. Ökar hjärnfunktionen

Choklad innehåller magnesium som är viktigt för hjärnans hälsa. Även koffein finns i choklad. Att äta bara en liten mängd, en till två rutor per dag, kan därför hjälpa till att öka koncentrationen och vakenheten.

3. Bekämpar förkylningar

En studie i British Journal of Cancer från 2009 fann att antioxidanten fenoler i choklad ger ett ökat immunförsvar. Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.

4. Förebygger karies

Du kanske inte tror att det är sant, men choklad är faktiskt bra för tänderna. I alla fall om man ska tro några amerikanska forskare som har funnit att teobromin, som finns i choklad, är mer effektivt än fluor. Det skyddar tänderna mot erosion av syror och ska kunna förebygga karies.

5. Sänker blodtrycket

Forskare fann att Kunaindianerna utanför Panama hade mycket lågt blodtryck. Hemligheten? Fem koppar mörk choklad om dagen. Forskare vid Harvard University bekräftade att flavonoid-rik kakao ökade mängden kväveoxid i deras blod som vidgade blodkärlen och minskade blodtrycket.

6. Minskar stressen

Amerikanska forskare visar att 40 gram choklad varje dag i två veckor minskar stressen hos dem med måttlig till hög ångest. Choklad stimulerar också produktionen av serotonin som får oss att känna lycka.

7. Gör dig smartare

Genom att äta 85 gram choklad per dag, så förbättrades ett gäng personers poäng i en serie av minnes- och problemlösningstester, visar en studie i USA. En del av de flavonoider som finns i chokladen tros kunna påverka den kognitiva förmågan.

8. Håller dig i form

En studie vid University of California, gjord på 1 000 vuxna, visade att de som åt choklad upp till två gånger i veckan hade ett lägre body mass index (BMI) än de som inte gjorde det. Författaren Dr Beatrice Golomb tydliggjorde att lågt BMI nog var kopplat till regelbundenheten i chokladkonsumtionen, inte till mängden.

9. Gör dig vackrare

Choklad- och kakaobaserade produkter används ofta i skönhetsartiklar. Dess vårdande effekt beror på antioxidanter, som minskar hudskador som orsakats av till exempel sol, föroreningar och alkohol.

10. Ger ett tjockare hår

En hårinpackning i choklad kan göra ditt torra hår glänsande igen. Ett annat alternativ är att lägga till kakaopulver till ditt favoritbalsam. Ytterligare ett tips är att äta en liten mängd choklad då och då, vilket ska främja blodcirkulationen i din hårbotten och ge dig tjockare hår.

11. Förbättrar konditionen

I en studie från Detroit upptäcktes att möss som åt små doser choklad kombinerat med regelbunden motion höjde sina prestationer med 50 procent. Likadana resultat gick att se på människor. De som åt 50 gram per dag visade upp en sjuprocentig ökning i handen vad gäller greppstyrka.

12. Förebygger blodbrist

Blodbrist orsakas av brist på röda blodkroppar och kan förebyggas genom att ta järntillskott. Mörk chokladkaka kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.

13. Kan hjälpa mot cancer

Flavonoider kan ha en kraftfull effekt i kampen mot cancer. Två nya studier visar på positiva resultat. En, vid University of Hawaii, fann att de som åt största mängden flavonoider också visade en minskad risk för att drabbas av lungcancer. En annan 24-årig studie i Finland, utförd på på 10 000 personer, visar att flavonoider kan vara effektivt mot uppkomsten av alla typer av cancer.

14. Underlättar för dig som har astma

Trots att choklad har rapporterats utlösa astma kan det också ha en lugnande effekt på vissa drabbade. Det är proanthocyanidin som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska svårighetsgraden och varaktigheten av en astmaattack.

15. Förbättrar matsmältningen

Choklad innehåller massor av kostfibrer. Dessa håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Studier visar att kakaoextrakt höjer nivåerna av bakterier som är bra för magen.

16. Ger ökad lust

Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie i Journals of Sexual Medicine från 2006 fann att kvinnor som åt choklad dagligen hade högre sexlust.

Back to list

Leave a Reply